Summer musthaves

We hebben er dit jaar lang genoeg op mogen wachten, maar het lijkt nu toch eindelijk enigszins consistent mooi weer te blijven. We zijn intussen bijna eind mei, dus kousen dragen we niet meer en ook onze voeten en tenen zien weer daglicht vanuit hun sandalen of peeptoes.
Er bestaat in de beautywereld geen meer clichématige periode dan het begin van de zomer, waarbij vrouwenmagazines plots bol komen te staan van manieren om je te ontharen - alsof je daar in december maar gewoon mee gestopt was. Want het was winter. Nu, mijn mening hierover terzijde, die zal reeds voldoende doorschemeren, zal ik niet ontkennen dat er wel enkele verschillen zijn op vlak van uiterlijkheden en producten in de zomer, vooral dan in beschermingsproducten en makeup. 
Dit zijn enkele producten die ik (nog) belangrijk(er) vind ik de zomer:

1. Dagcrème met UV-factor


Deze heb je eigenlijk altijd nodig. Hou bij het kiezen van een dagcrème rekening met het soort huid dat je hebt (droog, gemengd, vet, hypergevoelig, allergisch,...)!
Er zijn altijd UV-stralen aanwezig - ook de rest van het jaar, ook als er geen zon te zien is - die je huid raken, dus je moet jezelf altijd beschermen. De meesten beseffen niet dat ook zonder roodheid, maar vooral bij roodheid, UV-stralen je huid blijvend beschadigen. Als je huid verbrandt, blijft dit voor de rest van je leven 'opgeslagen' in die cellen. Je moet je niet enkel beschermen om niet rood te worden die ene zaterdag op terras, maar omdat je huid je hele leven lang mee moet en je er best wel zorg voor mag dragen. Huid veroudert sowieso, maar UV-stralen hebben hier een buitengewoon significante invloed op. Waarom zou je je huid dit aandoen terwijl je net zo goed door zelfbruiner een mooi, gezond zomers kleurtje kan bereiken?2. Blondeercrème


Ik heb bruin haar, dus ook op mijn armen, maar ik vind het veel mooier als dat blond is en dus minder zichtbaar. Ik wil mijn armen niet ontharen, want kale armen vind ik niet mooi. Zeker als mijn huid mooi gebruind is vind ik het leuk als het haar op mijn armen blond is. Dat contrasteert en ziet eruit zoals wanneer het door de zon zou afgeschoten zijn. Ik gebruik dit ook in de winter maar 's zomers is het gewoon extra mooi! Belangrijk is dat je dit VOOR het aanbrengen van zelfbruiner doet, want de blondeercrème neemt de kleur van de bruiner weg. Ik ga hier nog een blogpost over schrijven, als je wil weten hoe dit werkt!

Deze gebruikte ik vroeger, hij komt van de apotheek, maar hij is wat duurder.  Bovendien moet je het poeder nog mengen met het product en is dat een beetje meer werk omdat je het zelf moet bereiden (poeder pletten).
Deze is van Veet, die vind je gewoon in de Di of het Kruidvat en is goedkoop en gemakkelijker omdat je enkel twee crèmes moet mengen.

3. Zelfbruiner


Voor het lichaam en voor het gezicht: ik ben fan van zelfbruinende spray of crèmes. Als je dit goed aanbrengt en een kwaliteitsvol product kiest, zie je er op een gezonde wijze mooi bruin uit, zonder dat je een zonnebank moet gebruiken of urenlang in de zon moet liggen wachten. De laatste tijd gebruik ik een geconcentreerde mistspray van Garnier die je niet moet uitsmeren, dus je handpalmen blijven vrij van product. Lees mijn blogpost met tips om zelfbruiner te gebruiken hier!

Links: voor het gezicht. Rechts: voor het lichaam. Gebruik geen lichaamsproducten voor je gezicht! De huid van je gezicht is veel gevoeliger en delicater en vraagt een ander soort verzorging.


Als je geen zin hebt om met een geconcentreerder product te werken zoals de spray, koop dat een langzaam bruinende bodylotion. Bij witte bodylotions moet je goed opletten dat je geen enkel plekje vergeet omdat je niet ziet waar je al geweest bent. Het voordeel is wel dat dit zodanig geleidelijk bruint, dat je na de eerste keer weinig verschil ziet (en eerlijk gezegd vind ik dat je na 5 keer ook niet echt heel bruin bent, vandaar dat ik voor de zomer meer hou van de spray) en als je dus een plekje vergeten bent, is dit niet zo erg opvallend als bij geconcentreerde zelfbruiner. Als je weinig ervaring met zelfbruiner hebt, raad ik je aan eerst een langzaam bruinende bodylotion te kopen. Die vind je in de Di of het Kruidvat van verschillende merken.
Ook hier geldt weer: breng GEEN producten voor het lichaam aan op je gezicht. Koop dus een crème voor je lichaam en een andere voor je gezicht.
Persoonlijk is mijn favoriet die van Louis Widmer, die vind je in de apotheek.4. Zonnebescherming voor de huid van je lichaam

Het is heel eenvoudig: huid die in aanraking komt met de zon, moet je beschermen. Net als je gezicht dat je dagelijks beschermt tegen UV-stralen, het hele jaar door, moet je dus in de zomer de rest van je lichaam dat niet bedekt is, insmeren/sprayen met zonneproduct. Gebruik voor actieve dagen een vetvrije formule die snel intrekt, eventueel in sprayvorm. Dit is aangenamer als je kleren draagt en veel beweegt.
Gebruik voor echte zonneklopdagen eventueel een ander product. Als ik op het strand ben, smeer ik me in met beschermende olie. Zo bruin ik mooi dankzij de olie, maar ben ik toch beschermd tegen schadelijke stralen.


5. Zonnebescherming voor de huid van je gezicht

Als er meer zon is dan op een gewone lentedag, volstaat een dagcrème met UV-bescherming niet. Gebruik een andere zonnecrème voor je gezicht. Deze heeft vaak een hogere factor aangezien de huid van je gezicht zo gevoelig is. Ikzelf gebruik op erg zonnige dagen (dus meestal eerder op reis dan in België) een product met 50+ factor als basis, omdat ik gewoon helemaal geen zon op de huid van mijn gezicht wil. Hoewel het product dat ik gebruik van Eucerin, hoort te matteren, vind ik het nog altijd niet mat genoeg.
50+ bescherming voor het gezicht van Eucerin, die ik gebruik

Ik gebruik daarboven dus een 50+factor zonnepoeder, wat eigenlijk hetzelfde is als zonnecrème maar in de vorm van een bruinend poeder, en dit matteert wel. Dit gebruik ik in de plaats van makeup. Stel dat je bijvoorbeeld op reis bent en je gaat een stad bezoeken, maar het is erg warm. Als je jezelf dan optimaal wil beschermen tegen UV, maar je wil er toch niet makeuploos uitzien (je gaat ten slotte naar een stad, en niet zwemmen, persoonlijk loop ik echt niet graag zonder makeup), dan is zonnepoeder ideaal. Het matteert ook, zodat je geen blinkend hoofd van de zonnecrème hebt. Ik vind het een heel aangenaam gevoel, want ik vind het vervelend om door de dag met crèmes op mijn huid te zitten smeren. Het poeder breng je gewoon aan met een sponsje en je huid voelt er zacht door aan.
Uiterst hoog beschermend mineraal zonnepoeder dat ik gebruik, aanrader!

Een andere 50+ factor gezichtsbescherming, van Avène
50+ factor gezichtsbescherming van Roc


6. Zonnebescherming voor je haar

Koop een spray voor je haren als je op reis gaat naar een zonnig land, en zo mogelijk is het ook beter om je haar bijvoorbeeld in een vlecht of dot te dragen zodat het minimaal in aanraking komt met de zon. Als het kan, bedek dan je haar wanneer je in de zon ligt/loopt. Een sjaaltje, een hoed, een pet, wat je ook maar mooi vindt. Haar is echt niet minder kwetsbaar dan de rest van je lichaam. De combinatie van chloorwater, zonnestralen en zoutwater van de zee zijn funest voor je haar. Even tussendoor, nu we het over zeewater hebben: spoel altijd je haar uit met gewoon water nadat je in zee bent geweest. Ga niet in de zon liggen met zoutwater in je haar. Zeker gekleurd of gebleekt haar is kwetsbaar en vraagt dus veel bescherming.

Metamorphose Relaxx Sun protect spray. Deze gebruik ik.
L'Oréal Expert Solar Sublime haarbescherming spray


7. Bronzing powder

Je kan het in de winter natuurlijk ook gebruiken, maar in de zomer kan het zelfs overdag. Als je al een mooi kleurtje hebt en de zon schijnt ziet het er natuurlijker uit wanneer je bronzer draagt. Zeker wanneer er glinsters in zitten. Als je wil weten hoe en waar je bronzing powder aanbrengt: ik ga een contouring tutorial maken!8. Aftersunlotion

Nadat je huid in aanraking is gekomen met de zon, is het belangrijk dat je haar goed verzorgt. Zonnestralen drogen uit, dus gebruik een vochtinbrengende lotion.
9. Aftersunshampoo/masker

Ook je haar verdient na een overdosis zon een speciale verzorging. Deins niet terug voor rijke haarproducten op hete dagen en warme reizen. Op die manier kan je de gespleten puntjes na de zomer tot een minimum beperken.
Sun Protect Shampoo van Metamorphose Relaxx. Hoewel dit sun protect heet, ben ik zeker dat ik dit vorig jaar gehad heb als aftersun. Ik ga er dit jaar opnieuw kopen voor als ik op reis ga dus dan laat ik jullie wel weten of het dezelfde is.
L'Oréal Expert Solar Sublime aftersun bescherming
Sun Protect Mask van Metamorphose Relaxx


10. Conditioner

In de winter gebruik je ook conditioner, maar in de zomer is het zeker zo belangrijk. Je haar is gevoelig door de zon en heeft dus extra verzorging nodig. Voor enkele goede conditioners, zie mijn blogpost hier!

11. Ontwarrende crème/spray voor je haar

Aangezien mensen in de zomer vaker in contact komen met water (zwembad, zee, verfrissende douche), wordt ons haar ook vaker nat en zullen we dit vaker kammen. Je haar is in de zomer al kwetsbaarder, dus is het zo mogelijk nog belangrijker dan in de rest van de seizoenen om een ontwarrend product te gebruiken vooraleer je begint te kammen. Ga niet als een gek staan trekken aan je haar met een borstel, maar breng wat product aan op je handen, ga ermee door je haren en zorg zo dat de knopen verdwijnen. Pas nadat je dit gedaan hebt, kan je voorzichtig een kam gebruiken en de rest van je haar kammen. Het beste is om een houten kam te gebruiken met brede tanden. Deze kwetst je haar veel minder.
Deze ontwarringsspray is er een die ik ook heb, voor beschadigd of breekbaar haar. In dit Elvive gamma heb je allerlei soorten van deze spray, bijvoorbeeld lang dof haar, futloos haar,... Je vindt ze gewoon in Di/Kruidvat.


12. Glanzende bodylotion

Ik gebruik soms graag een crème voor de benen die kleine glinstertjes bevat. Geen discoglitters zoals in makeup voor twaalfjarigen, maar echt hele fijne deeltjes die ervoor zorgen dat je benen 'stralen', als je dat zo kan zeggen.Dit bestaat ook in bodylotion voor heel het lichaam. Een mooie bruine huid ziet er nog mooier uit dankzij zulke crèmes. Ik ga hier naar op zoek :) Blogpost volgt sowieso als ik er gekocht heb!

13. Lichtroze nagellak

Ik vind niets mooier dan gebruinde handen met lichtroze nagellak. Sowieso is nagellak altijd mooier als je wat bruin bent, maar het contrast tussen bruine huid en lichte nagels vind ik echt prachtig.Zo, ik hoop dat je hier iets aan hebt ! :)
Liefs
M