Cruelty-free make-up haul ♥

Liefste bloglezeressen,

Onlangs ben ik voor het eerst (!) binnen gegaan bij Kiko in Hasselt. Ik kende Kiko van in Bologna maar heb eigenlijk nooit opgezocht of ze op dieren testen en heb er nooit aan gedacht om er iets te kopen. Tot nu dus! Ik kocht een nieuwe bronzer, een nieuwe highlighter en een eyeliner stiftje.

Deze bronzer is precies wat ik zocht: een matte bronzer in een astint om te contouren. Als ik mijn gezicht contour, wil ik schaduw creëren en geen 'bronzed goddess' effect krijgen met een donkere shiny plek op beide kaken. Als je bronzer op andere plaatsen aanbrengt is een ander soort, schitterende bronzer wel leuk, maar om te contouren zocht ik deze uit samen met de verkoopster die me hielp en die heel goed luisterde naar wat ik wilde, wat heel aangenaam was. Deze bronzer is ook zeer draagbaar voor overdag. Hij ziet er heel natuurlijk uit. Je kan er meer van aanbrengen als je een serieuzere schaduw wil creëren voor 's avonds, maar hij is niet te donker, waardoor je kan opbouwen. Ik dacht eerst dat ik hem te subtiel vond in de spiegel van de winkel, maar nu vind ik hem eigenlijk precies goed. Ik draag hem bijna elke dag wanneer ik make-up draag.


De highlighter heeft een klein sponsje. Ik heb dat eigenlijk liever niet, omdat je het niet kan reinigen of vervangen en het dus niet erg hygiënisch is, maar het was de enige highlighter die ze nog hadden dus ben ik er maar voor gegaan. Hij was helemaal niet duur, en ik heb al véél te lang geen highlighter meer gehad (omdat mijn vorige van Benefit vervallen was - ja, make-up vervalt! Check op het product het aantal maanden dat je het mag blijven gebruiken. Sommige dingen blijven maar 6 maanden goed.)

Deze eyeliner smeerden ze me aan aan de kassa en was inderdaad wel erg gemakkelijk om aan te brengen. Ik was zo blij dat ik een cruelty-free make-upmerk gevonden had dat ik hem ook gekocht heb. Ook deze was totaal niet duur! Ik weet de juiste prijs niet meer, maar het was minder dan 10 euro. 

In Europa mag er niet meer op dieren getest worden, maar bedrijven die ook op de Chinese markt verkopen zijn daar verplicht om hun producten te testen op dieren. MAC test dus wel degelijk op dieren ook al doen ze dat niet in Europa. Dat vind ik zo verschrikkelijk dat ik het niet meer over mijn hart krijg om nog steeds MAC te blijven kopen, hoe goed ik de producten ook vind.

Ik heb een heel semester zonder foundation doorgebracht (ik had wel goede concealer, helaas van MAC, maar ik gooi niet opeens alles weg, ik ga gewoon geen nieuwe producten meer kopen die op dieren getest worden) omdat ik vroeger Dream Matt Mousse van Maybelline had, maar dat is ook niet cruelty-free.
Ik heb één keer een mousse besteld - samen met een blush die veel te glinsterend bleek, een mascara die mijn wimpers enkel zwarter maakte maar niet voller of langer, en ik denk ook nog een ander crappy product dat ik me niet eens herinner - op een Nederlandse biologische cosmeticawebsite en die was totaal niet wat ik zocht. Je zag amper een verschil of ik nu wel of geen foundation op had en ik weet dat er vrouwen zijn die dat net zoeken, maar ik hoor niet bij die groep. Als ik make-up koop en draag, wil ik dat ik er effectief significant beter uitzie dan ik er uitzie wanneer ik 's morgens opsta, en niet exact hetzelfde maar gewoon 50 euro armer. Ik was dus zo teleurgesteld en knorrig dat ik mijn geld weggegooid had aan zulke nutteloze make-up, dat ik de zoektocht naar cruelty-free foundation toen gestaakt heb. Ik was ook echt gebrand op de consistentie van mijn vorige foundation, namelijk die mousse structuur, en ik wist dat dat ontzettend moeilijk te vinden was bij andere merken. En ik zou geen tweede keer tevergeefs een hoopvolle poging ondernemen om online een mousse te kopen van een onbekend merk. 

Zopas passeerde ik de Ici Paris XL en zag ik in mijn ooghoek de welbekende letters prijken op een grote kast. Zag ik dat goed? In België? Urban Decay. Een onweerstaanbare kracht zoog mij van mijn pad recht de winkel in en voor ik het wist zat ik in een make-upstoel met een vriendelijke specialiste die me hielp met het kiezen van een kleur van foundation. Wat ik leuk vond, is dat dit meisje werkte voor Urban Decay en dat ze heel professioneel was in die zin dat ze goed wist wat 'cruelty free' en 'vegan' precies inhoudt. Ter info: Urban Decay heeft dus enkel kunstmatige borstels, ze zijn volledig cruelty free (niet getest op dieren) en het grootste deel van hun aanbod is ook vegan (vrij van dierlijke ingrediënten). Ik ben namelijk tamelijk voorzichtig met aan te brengen dat ik vegan ben omdat veel mensen nog altijd niet echt weten wat het is, of ze kijken je nogal bevreemd aan; maar dit meisje vond het heel normaal. Een verademing :) Ik ging dus naar huis met - eindelijk - een nieuwe, vloeibare foundation. Ik heb me mentaal over mijn mousse heen moeten zetten, maar intussen kan ik je zeggen: ik ben helemaal dol op de Naked foundation! Ik breng hem aan met een borstel (van Real Techniques, gekocht in de Di) en ook dat is iets wat ik ervaar als een verademing. 


Elke dag wanneer ik mijn foundation aanbreng, voel ik me terug de vijfjarige Manon in Marie Siska in Knokke waar ik in mijn kindertijd vele zomers heb gespeeld in de speeltuin en mijn gezicht geschilderd werd in een of ander dier. Het gevoel van die koude vloeibare verf met de zachte haren van het penseel op mijn huid vond ik altijd zo leuk, en mijn foundation routine herinnert me daaraan. Het is zoiets klein, maar elke keer maakt het mij blij. Een ander voordeel ten opzichte van mijn oude foundation (de mousse) is dat ik dus geen vuile vingers meer heb nadat ik mijn make-up aangebracht heb nu, want de mousse moest ik met mijn vingers aanbrengen. Bovendien bevat de Dream Matt Mousse niet één maar een heel arsenaal aan parabenen, en bevat Naked van Urban Decay er geen één. Precies wat ik nodig heb dus.

Zo, dat waren mijn recente make-up aanwinsten :) ! Ik denk eraan om binnenkort misschien een make-up routine post te maken, met alle make-up producten die ik standaard gebruik, maar wat me een beetje tegenhoudt is dat ik nog enkele MAC producten gebruik die ik nog heb en ik wil daar liever geen publiciteit meer aan geven. Misschien wacht ik dus nog een poosje tot ik ook die heb kunnen vervangen. Ik zal vast ook wel een goede blush en fixerend poeder vinden van een cruelty-free merk :) Als er iemand een aanrader heeft, dan mag je mij dit zeker laten weten!

Veel liefs,
Manon